Metmenys. Ataudai. Šaudyklė – Trys audėjos

Skatinant tautinio savitumo plėtotę studentų kūryboje, nuo 1996 m. Vilniaus dailės akademijoje teikiamos Antano Tamošaičio įsteigtos premijos už liaudies tradicijų interpretaciją kūryboje.

2023 m. A. Tamošaičio premija apdovanotas Vilniaus dailės akademijos studentas Marijonas Verbel.

Metmenys. Ataudai. Šaudyklė – Trys audėjos

Audimas lino, vilnos ir medvilnės siūlais

 39 x 140 cm, 2023 vasara

Tai yra stalo takelis – namų tekstilės dalis. Seniau namų buitimi rūpindavosi audėjos. Kai persikrausčiau į nuosavą butą, pajutau, jog mano vidinė audėja maldauja nuausti namų tekstilę.

Stalo takelis išaustas iš mano prosenelės suverptų metmenų ir ataudų, kuriuos sudaro verpalų likučiai, kruopščiai išsaugoti audėjos iš Latvijos, kurios vardas man nebuvo atskleistas. Aš tarnavau kaip šaudyklė, kuri pynė siūlus ir mus tris kartu. Atlikau nebaigtas užduotis, kad mirusios audėjos galėtų ramiai ilsėtis.

Takelyje panaudotas raštas žinomas kaip „Sraigės takas“, „Katės letena“ arba „Klaidžiojantis vijoklis“. Šie rašto pavadinimai žymi tris audėjas: mano prosenelę, audėją iš Latvijos, ir mane. Kaip ir raštų pavadinimai, trys audėjos yra kilusios iš skirtingų geografinių vietovių, laikotarpių bei asmeninių įsitikinimų. Kaip metmenys, ataudai ir šaudyklė bendradarbiauja tarpusavyje, trys audėjos susipina į šį stalo takelį. Takelį sudaro trys dalys: einant iš apačios į viršų, ruda spalva reiškia sraigę, žalia – vijoklį, o katė išreiškiama monochrominėmis spalvomis.

Nuo rugsėjo 1 d. iki spalio 6 d. kūrinys „Metmenys. Ataudai. Šaudyklė – Trys audėjos“ eksponuojamas Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ (Dominikonų g. 15/1, Vilnius)

Galerijos lankymo laikas:  III – V  12-18;  VI  12-16

Kviečiame apsilankyti!