Protėvių ženklai tradicinėje tekstilėje. Siuvinėjimai

Vilniaus etninės kultūros centras ir Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija pristato trečiąją Tautodailės metams pažymėti skirto ciklo parodą „Protėvių ženklai tradicinėje tekstilėje. Siuvinėjimai“. Ši paroda taip pat surengta Antano ir Anastazijos Tamošaičių galerijoje „Židinys“, mat tarpukariu ir pokario metais Antanas ir Anastazija Tamošaičiai rinko, tyrinėjo ir populiarino moterų rankdarbius, organizavo dailiųjų amatų kursus, kuriuose greta kitų dalykų, buvo mokoma ir siuvinėjimo.

Lietuvos kaime siuvinėta nuo seno. Siuvinėjimais puošė ir drabužius, ir įvairius audinius. Priklausomai nuo daikto paskirties, naudojamų audinių, galų gale tradicijos ir mados, rinkosi siuvinėjimo būdą, siūlus ir raštus. Kaip sakydavo kaime, „kur gera gaspadinė, tai ir mazgotė siuvinėta“.

Šioje parodoje dalyvauja 16 autorių iš visų Lietuvos regionų. Joje eksponuojami labai įvairūs siuvinėti darbai: delmonai, skarelės, prijuostės, marškiniai bei jų detalės, staltiesėlės, tautinis kostiumas ir jo dalys.

Iš viso parodoje eksponuojami apie du šimtai darbų, kuriuos siuvinėjo Galina Beniušienė, Valentina Kaubrienė, Birutė Mickevičienė, Ramunė Našlėnienė, Bronė Surdokienė, Ilona Tulabienė, Ilona Tamošaitienė, Virginija Kasparavičiūtė, Diana Tomkuvienė, Irena Gaidamavičienė, Zita Lukytė, Lina Kabelkaitė, Liucija Lekienė, Janina Čekelienė ir Ramutė Žiagūnienė, Daiva Malinauskienė.

Eksponuojami reti ir vertingi XVIII a. pabaigos – XIX a. siuvinėjimai iš Anastazijos ir Antano Tamošaičių rinkinio.

Paroda veiks nuo lapkričio mėn. 5 d. iki lapkričio mėn. 27 d.

Parodos atidarymo vaizdo įrašas: https://we.tl/t-9wgrvtBYMI.