Galerijoje „Židinys“ audimo tradicijas tęsia vaikų ir suaugusiųjų kūriniai

posted in: Naujienos | 0

Pasidžiaugti savo per metus sukurtais darbais antradienio vakarą Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“, Vilniuje, susirinko maži ir dideli audimo kursų lankytojai. Anapilin iškeliavęs Lietuvos tekstilės patriarchas A.Tamošaitis norėjo, kad ši galerija būtų gyva ir joje visi norintys galėtų išbandyti audimo amatą – regis, tautodailės rinkėjo ir propaguotojo noras pildosi.
„Stengiuosi, kad čia atėję vaikai išmoktų visų audimo technikų. Tačiau per pirmąją pamoką jie iš karto sėda prie jau užtaisytų audimo staklių, nes jiems smagu pamindžioti kojas, pašauti siūlą. Vėliau mokomės sudėtingesnių dalykų, vaikai mėgsta dirbti su spalvomis, o susigalvoję piešinį išmoksta patys užsitaisyti audimo stakles ir austi, – pasakojo kursų mokytoja Ramutė Raciūtė. – Tuo tarpu su suaugusiais mokomės visų audimo pagrindų nuo pradžios.“
Ši audimo kursų tradicija gimė dar prieš karą, kai 4-ojo dešimtmečio pradžioje jų idėją sugalvojo pirmieji Lietuvoje profesionalūs tekstilininkai A. ir A. Tamošaičiai. Norinčių išmokti senųjų Lietuvos amatų buvo tiek daug, kad Žemės ūkio rūmams vasarą tekdavo organizuoti kilnojamuosius kursus įvairiose Lietuvos vietose. Išvykę gyventi į Kanadą, Tamošaičiai organizuodavo kursus išeiviams iš Lietuvos.
2000 metais, būdamas 94-erių metų, A.Tamošaitis grįžo į Lietuvą, kartu parsiveždamas savo surinktus XIX-XX a. I pusės lietuvių liaudies audinių, juostų, drabužių rinkinius, pačių dailininkų poros sukurtus kilimus, gobelenus, tapybos ir grafikos darbus. Už trejų metų duris atvėrė galerija „Židinys“, kurioje ne tik saugoma vertinga lietuvių amatininkų darbų kolekcija, bet ir vyksta tolesnė tradicijų tąsa su paties A.Tamošaičio padovanotomis audimo staklėmis ir kita įranga.
Kaip pasakojo galerijos vedėja Laimutė Lukoševičienė, audimo kursus lanko įvairaus amžiaus žmonės – mokyklinio amžiaus berniukai ir mergaitės, suaugusios moterys.
„Atėjau čia, nes norėjau pamatyti, kodėl šiais kursais taip susidomėjo mano dukra. Vos per mėnesį nusiaudžiau nedidelį darbelį ir man taip patiko, kad jau lankau šiuos kursus dvejus metus. Tai – labai geras būdas kažko naujo išmokti, pabūti ramioje ir jaukioje aplinkoje ir pailsėti nuo darbų“, – tikino viena kursų lankytoja, rodydama savo sukurtą austą paveikslą pagal dukters piešinį.
Mokymosi metų pabaigoje audimo kursų dalyviai visus savo kūrinius iškabino parodoje „Siūlo žaismas“, leisdami tiek sau, tiek kitiems galerijos lankytojams pasidžiaugti savo audiniais. Čia galima išvysti austų paveikslų, juostų, riešinių ar net originalų rankinuką.
Galerija „Židinys“ žada duris visiems smalsuoliams atverti per „Tebūnie naktį“ birželio 16 dieną, kai visi norintys galės prisėsti prie audimo staklių ir išbandyti šį lietuvių amatą.