KULTŪROS NAKTIS 2021

 

VAKAR IR ŠIANDIEN:

Anastazijos ir Antano Tamošaičių idėjų tąsa

Galerija „Židinys“ traukia betarpiška lietuviškų namų aplinka. Čia Tamošaičių gyvenimo etapus pristato ant sienų sukabintos nuotraukos. Eksponuojamas tarpukariu pagal A. Tamošaičio piešinį išaustas rištinis kilimas tautiniais raštais. Lankytojus pasitinka Lietuvos etnografinių vietovių tautiniais drabužiais aprengti manekenai.

Anastazijos ir Antano Tamošaičių veikla užima išskirtinę vietą Lietuvos kultūroje: tarpukariu jie sistemingai rinko ir studijavo tautodailę, rašė straipsnius ir knygas apie dailiuosius amatus, organizavo audimo kursus, propagavo liaudies raštais grįstą profesionaliąją dailę.

Jolantos Žalalienės tapybos darbų paroda „Močiutės kalbėjimas“ apie tą patį audimo procesą, vaikystės prisiminimų nuotrupas. Šviesiausiais rytais girdėdavosi garsai su girgždančių pakojų svyravimais, audimo skieto dusliais trinktelėjimais, pauzėmis ir dar kartą neritmingais girgždėjimais. Bet visumoje – sklandžia garsų derme.

Darbų ciklas sukurtas tuoj po magistro studijų baigimo VDA. Darbuose naudoju tapybą aliejiniais dažais, kurioje – rankų darbo raštuotų lovatiesių ar kitų senųjų audinių žymės, labiausiai išryškinančios šnekėjimą. O pats tekstas – audinio raštas – audimo procese, apie žmogaus santykį su kosmosu ir gamta, santykį su pačiu savimi ir aplinka. Tekste – ženklai ar simboliai, lygioje erdvėje susipynę spalvomis, jungiančiomis detalėmis, ratu, pakraščiais, kaip ir gyvenime.

Veiks 2020-2021 m. audimo kursų darbų paroda „Margi raštai“.

Galerija įsikūrusi Dominikonų gatvės kampe, Vilniaus senamiesčio Dominikonų, Universiteto ir Gaono gatvių sankirtoje stovinčiame pastate, kuris daug kam žinomas „Gureckių rūmų“ pavadinimu. Lankytojai galės pamatyti XVIII a. pabaigos, XIX a. pradžios restauruotą klasicizmo stiliui būdingą sienų dekorą.

Laukiame Jūsų VDA Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ rugsėjo 24 d. nuo 19:00 val. – 23:00 val.