Nykstančių drobių ženklai

Jolantos Žalalienės parodą galima aplankyti

 2020 m. birželio 10 – 26 d.

Atminties daiktų tema mano tapyboje gimė studijuojant VDA, o tiksliau, pasirinkus temą magistro studijų baigiamajam darbui. Šį meninį tyrimą įtakojo dvi priežastys: pirmoji – mano pačios praeitis, susijusi su tekstiline kūryba ir vaikystės prisiminimai, kuriuose išlikęs audžiančios senolės reginys ir lovatiesių pilnos spintos.

Netrukus tikslu tapo kūrybinis procesas, kuriame norėjosi kalbėti vaizdiniais apie senąsias lietuvių tekstilės vertes.

Darbuose naudoju rankų darbo raštuotų lovatiesių atspaudus ir audinių atraižas. Atspaudų ženklai popieriuje ar drobėje palieka atsitiktines žymes, todėl šis procesas tampa tik iš dalies kontroliuojamas. Tokiu būdu sukuriamos netikėtos vaizdinės asociacijos.

Kūrybiniame procese leidžiu sau veikti intuityviai, laisvai eksperimentuoti, maišyti technikas, tai lemia darbų skirtingumą. Yra darbų, kurie sukurti naudojant senąjį lovatiesių koloritą, kiti – atspaudus vėlesniu laikotarpiu į audimo madas atėjusius lovatiesių raštus. Yra darbų, kurie gimė iš prisiminimų. Yra abstrakčių darbų, kuriuose vaizduojama dūlėjimo proceso vertė ar kitos praeities žymės.

Kai kurie darbai turi pasakojimus. Jie – vaikystės prisiminimai. Tiksliau, išgyventos būsenos. Tekstuose yra panaudoti tarmiški žodžiai ir sąvokos, paryškinantys  tikrąsias veiksmo aplinkybes.

Autorė Jolanta Žalalienė