Mistinė tikrovė – Sietlas Vilniuje

2018 m. birželio 5 d.-birželio 30 d.

JŪRATĖS MAŽEIKAITĖS-HARRISON TAPYBOS IR

JEFFO HARRISONO FOTOGRAFIJOS PARODA

Menininkų duetas Jūratė Mažeikaitė-Harrison ir Jeffas Harrisonas – pora kūryboje ir gyvenime. Jūratė Mažeikaitė tapo, o Jeffas Harrisonas fotografuoja. Sietle gyvenančius menininkus suvedė dvasingumo ir kūrybinės saviraiškos paieškos. Nors abiejų autorių meninės priemonės skiriasi, abu jie kūryboje vertina tikrą ir nepameluotą jausmą, nuoširdumą, po tikrovės paviršiaus sluoksniais paslėptą būties gilumos pajautą. Menininkai susitiko Aliaskoje, juos suartino abiejų vidinis poreikis kūryboje ieškoti paslapties ir tai, ką sunku išsakyti žodžiais.

Mažeikaitė-Harrison dailės pagrindus gavo iš tetos Anastazijos Tamošaitienės ir dėdės Antano Tamošaičio, kurių sodyboje Kanadoje, prie Šv. Lauryno upės, leisdavo vasaras. Neišdildomą įspūdį būsimai menininkei dar vaikystėje padarė lietuvių mitologija, įkūnyta Tamošaičių kūriniuose, jų sodyboje sukurta lietuviška aplinka ir močiutės sekamos lietuvių liaudies pasakos. Tamošaičiai buvo pirmieji Jūratės dailės pedagogai, mokę tapybos ir audimo meno. Vėliau menininkė tęsė studijas Corcorano meno mokykloje, Merilando universitete ir Otiso Parsonso dizaino mokykloje, Sietlo Gage akademijoje, DePaulo universitete.

Pati J. Mažeikaitė-Harrison save laiko tapytoja simboliste. Ji tapo akrilu, pastele, tušu. Jos kompozicijose tikrovė susipina su svajinga sapno būsena ir mistiniais pasąmonės vaizdiniais, kurių nerealumą sustiprina dematerializuotas koloritas, į sūkurius panirę paslaptingos žmonių figūros. Menininkė ekspresyvia maniera drobėje tapo augaliją, stilizuotas žmonių figūras, veidus, paukščius, pakelės malūnus ir koplytėles, sužmogindama motyvus, transformuodama paveikslo erdvę į vienas pro

kitą peršviečiamus sluoksnius, teikiančius žiūrovams naujų suvokimo niuansų.

Dailininkė yra surengusi individualių parodų Gallery North, Semantics Gallery ir Ward Johnson Gallery Sietlo apskrityje, taip pat Otiso galerijoje Los Andžele ir Downey muziejuje Kalifornijoje. Ji yra dalyvavusi ir pelniusi apdovanojimų Edmondso menų festivalyje, Lietuvių muziejuje Lemonte, Shoreline festivalyje ir kitur.

Pagal specialybę jūrų kapitonas, o pagal pašaukimą – fotografas Jeffas Harrisonas baigė meno ir fotografijos mokslus Modesto koledže. Didelį postūmį jo kūrybai paliko aštunto dešimtmečio pradžioje dalyvavimas garsaus menininko ir fotografo Anselo Adamso kūrybinėse dirbtuvėse, vykusiose Yosemiteʼo nacionaliniame parke. „Kiek save prisimenu, mane visada žavėjo šviesa, formos ir tekstūra – dažniausiai natūralioje aplinkoje, – teigia fotografas. – Netgi fotografuodamas gamtoje, esu linkęs susitelkti į smulkesnes detales, kurios gali likti ir nepastebėtos. Fotografija man visada yra priemonė išreikšti ir perteikti nuostabos pojūtį. Su amžiumi pradeda atrodyti, kad aplinka mus veikia vis mažiau, bet užtenka pažvelgti vaiko akimis ir pasaulis tampa kupinas magijos ir žavesio. Visada patiriu iššūkį, kai paimu į rankas kamerą ir vertinu tai, kas joje užfiksuota – ką aš jaučiau tą akimirką, kai paverčiau visa tai regimybe, reikšminga ne tik man, bet ir kitiems. Kartais man tai pavyksta, o kai pavyksta, noriu tikėti, kad mano fotografijoje atsispindi ir tas nepaprastas nuostabos pojūtis.“ Jeffas yra surengęs individualių kūrybos parodų, kai kurias – kartu su sutuoktine Jūrate.

Abiems menininkams svarbu parodyti, kad pasaulis yra paslaptingas, kupinas mistikos, kad tapybos drobėje ar fotografijoje sustabdyta akimirka gali būti iškalbinga, o mažas visumos fragmentas, gali priversti stabtelėti ir papasakoti kažką naujo.

Paroda veikia 2018 m. birželio 5 d.-birželio 30 d.

Lijana Šatavičiūtė-Natalevičienė