Skambinu, įsivaizduoju, piešiu

 

„Skambinu, įsivaizduoju, piešiu“ – tai šiuolaikinės meninės kultūros projektas, puoselėjantis menų sąveikos idėją, atskleidžiantis neribotas vaikų kūrybos bei fantazijos galimybes, ugdantis atlikėjų sceninį  meistriškumą.

Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokyklos ir jos partnerių Vievio meno mokyklos,  Lietuvos edukologijos universiteto, Skuodo meno mokyklos, Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijos „Židinys“ organizuojamas projektas apima nemažai renginių.  Tai teorinis-praktinis seminaras, festivalis-konkursas, dailės darbų paroda, projekto dalyvių koncertai.

Lietuvos valstybės atkūrimo 100 – mečiui skirtos šventės svarbiausi renginiai prasidėjo 2018 m. kovo 23 d. teoriniu – praktiniu seminaru „Integruoto meninio ugdymo inovacijos“.  Respublikos muzikos ir dailės pedagogams skirtą seminarą rengė Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokykla kartu su Lietuvos edukologijos universitetu. Skirtingas meno rūšis jungiančio seminaro klausytojai buvo supažindinti su kompiuterinės muzikos technologijomis, muzikos ir dailės ugdymo inovacijomis. Naudingas ir įsimintinas paskaitas ir praktikumus vedė LEU Ugdymo mokslų fakulteto Šokio ir teatro katedros doc. dr. Dalia Ramutė Karatajienė, VDA lektorius Vygintas Orlovas, Vilniaus Algirdo muzikos mokyklos vyr. mokytoja, Čiurlionio namų renginių koordinatorė Milda Pleitaitė.  Seminare muzikos, dailės ir meno mokyklų mokytojai pasisėmė vertingos patirties šiuolaikinės meninės kultūros bei menų sąveikos temomis.

Kovo 24 dieną, šeštadienį, nuaidėjo VIII respublikinis jaunųjų atlikėjų ir dailininkų festivalis – konkursas „Skambinu, įsivaizduoju, piešiu“. Lietuvos edukologijos universiteto aktų salę užliejo muzikos ir spalvų pasaulis, apipintas vaikų eilėmis bei pasakomis. Į šventę susirinko 114 muzikų ir dailininkų iš Lazdijų, Druskininkų, Marijampolės, Pakruojo, Plungės, Šiaulių, Skuodo, Ylakių, Zarasų, Švenčionių, Švenčionėlių, Kauno, Vievio, Elektrėnų, Trakų ir Vilniaus. Savo talentą demonstravo jaunieji menininkai iš 24 šalies muzikos, meno ir dailės mokyklų. Scenoje liejosi pačių vaikų sukurtos eilės, įtaigios ir drąsios istorijos. Skambant muzikai, didžiuliame ekrane buvo demonstruojami jaunojo muziko ir dailininko piešiniai. Konkursas savitas tuo, kad moksleiviai vertinami ne tik už muzikos kūrinio atlikimą, bet ir jo įtaigų iliustravimą bei gebėjimą pasakojimu ar eilėmis  pristatyti grojamą kūrinį. Gausiai susirinkusius meno gerbėjus žavėjo konkurso dalyvių sceninis meistriškumas, drąsūs spalviniai sprendimai.

Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokyklos direktorės Aušros Šikšnelienės vadovaujamą festivalio – konkurso vertinimo komisiją sudarė respublikos muzikos ir dailės pedagogai. Išklausyti 72 įvairaus žanro ir stiliaus muzikos kūriniai, peržiūrėta 110 piešinių ir 4 animaciniai filmai. Du konkurso dalyviai, geriausiai atspindėję Lietuvos valstybės 100 – mečio tematiką, džiaugėsi  projekto globėjos Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojos Editos Tamošoūnaitės įsteigtais  specialiais laureatų prizais „Už lietuvybės puoselėjimą”.  Laureatais ir diplomantais tapę jaunieji talentai tiksliausiai ir įtaigiausiai atskleidė pagrindinę projekto idėjos esmę – muzikos, dailės ir žodžio  vientisumą. Remiantis konkurso sąlygomis buvo išskirti geriausi iš geriausių, bet reikia pasakyti, kad visi šios trijų menų šventės dalyviai buvo ypatingi ir nepakartojami.  Kiekvieno jų pasirodymas buvo tarsi mažas spektaklio veiksmas, kurio pagrindiniai veikėjai buvo jie patys.

Svarbi projekto „Skambinu, įsivaizduoju, piešiu“ dalis yra tradicinė festivalio-konkurso dalyvių dailės darbų paroda, suteikianti galimybę pamatyti vienu metu daug įvairių kūrybinių interpretacijų – muzikos kūrinių iliustracijų. Patys menininkai gilindamiesi į savo ir kitų dalyvių piešinius, gali pasisemti naujos patirties ir profesinio meistriškumo, susipažinti su skirtingų dailės rūšių specifika bei techninėmis galimybėmis. Programinius kūrinius vaikams iliustruoti lengviau. Sudėtingiau perteikti abstraktesnių kūrinių muziką. Tačiau neprograminės muzikos iliustracijose dar įspūdingiau atsiskleidžia  vaikų fantazija ir meninė raiška, jaunųjų menininkų vidinio pasaulio grožis.

Per septynerius projekto gyvavimo metus parodos surengtos Vilniaus „Ąžuoliuko” muzikos mokykloje,  Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje , Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekoje, P. C. Gedimino 9, Stasio Vainiūno namuose, Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“.

Pavasariškai spalvinga konkurso „Skambinu, įsivaizduoju, piešiu“ dalyvių paroda jaukioje Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“ lankytojus džiugins nuo gegužęs 3 d. iki gegužės 27 d.

Projekto „Skambinu, įsivaizduoju, piešiu“ tikslų ir uždavinių įgyvendinimas festivalio – konkurso forma yra puiki proga muzikos, meno ir dailės mokyklų mokiniams siekti meistriškumo. Didelio susikaupimo ir koncentracijos reikalaujantis trijų konkurso užduočių valdymas ugdo  bendrą visų dalyvių profesionalumo lygį. Be to, kelionė po muzikos garsų, spalvų ir žodžio magijos pasaulį padeda pakiliai svajoti, kurti, gyventi, pažinti ir atrasti pačius gražiausius ir pačius netikėčiausius dalykus.

Projekto vadovė Asta Grybienė

Parodos atidarymas gegužės 3 d. 16.30 val.